Ga naar de inhoud

NK Eloquentia

Het Nederlands Kampioenschap Eloquentia is het grootste eloquentia toernooi van het jaar. Elke juni komen zowel leden van de Nederlandse debatverenigingen als losse uitdagers uit de politiek of het bedrijfsleven hun spreekvaardigheid testen tegen elkaar. Sprekers van verschillende niveaus oefenen of demonstreren hun eloquentie: hun welbespraaktheid. Dit betekent niet alleen goed uiteengezette argumenten maar het complete plaatje. Wie overtuigt, ontroert, doet lachen of tot actie aanzet krijgt de punten van de jury. De stellingen zijn gevarieerd: actualiteit, sociale problematiek, cultuur, ethiek of simpelweg fictie. Ben jij straks de meest eloquente spreker van Nederland? Of wil je juist ervaren hoe anderen weten te overtuigen?

Wat kan je verwachten

De dag begint met een cursus over het format. Ervaren sprekers leggen uit hoe een eloquentia debat verloopt, waar de jury op let en ze geven praktische tips over hoe je jouw retorica het beste vertaalt naar de competitie. Hierna beginnen vier rondes waar alle sprekers aan mee doen. Je krijgt een stelling, krijgt een kant aangewezen die je moet verdedigen en 15 minuten om je voor te bereiden (zonder digitale assistentie). Na elke ronde vertelt de jury welke plek in de race je bemachtigd hebt en waarom. Na afloop kan je de jury altijd vragen voor feedback en tips om nog retorisch sterker te worden. Na de vier rondes worden de 4 finalisten geselecteerd die voor het hele publiek nog één keer hun spreekkunsten vertonen. Echter kan maar één van hen de winnaar zijn! Op de dag worden zowel lunch als diner aangeboden.

Eloquentia oefenen

Je kunt een aantal keer vrijblijvend langskomen bij een van onze avonden. Daar kan je het format in actie zien of meteen uitproberen. Daarnaast is er ook een traditioneel debat waar de focus volledig op de inhoud ligt. Ook kunnen we bij langskomen om een workshop te geven. Daarin wordt met een mix van heldere modellen en praktische oefeningen de presentatievaardigheid ontwikkeld door onze trainers. Je vindt meer informatie op de workshop pagina.

nl_NLDutch